2012. május 4., péntek

Méta Olimpia


ÖKU - MÉTA
A méta hagyományos magyar labdajáték, amellyel A Pál utcai fiúk című regény oldalain találkoztam először, de közvetlen kapcsolatba mégis akkor kerültem vele, amikor két évvel ezelőtt a felsőbe érkezett kis osztályom  bemutatta az alsóban Bohus Klára tanítónőtől tanult, megunhatatlan játékot. Osztálykiránduláson, szünetekben szóba sem jöhet más időtöltés. A Fóti Ökumenikus Iskola és Gimnázium diákjai számára nagyon kedvelt ez a méltatlanul elfeledett és mellőzött játék. Nem csoda, hogy kitörő lelkesedéssel fogadtuk a hírt, hogy május 1-jén a Szentendrei Szabadtéri Múzeum a IV. Falusi Olimpián felveszi a sportágak közé a métát is, így a Skanzenben idén megrendezték az Első Nemzeti Méta Olimpiát. Természetesen beneveztünk, és nagy izgalommal készültünk a várva várt napra. Nem válogatott csapattal, hanem az osztállyal  akartunk megmérettetni, így a csapatban csak 6.a-sok voltak.
Nagy  szurkolótáborral vágtunk neki  az útnak lelkes szülők, testvérek és tanárok kíséretében.  A rendezvény a regisztrálás után az olimpiai eskütétellel folytatódott, melyet Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok vezetett.  Egyenes ági, kieséses rendszerben zajlott a bajnokság. Alig akartuk elhinni, hogy a döntőbe kerültünk! Ez a küzdelem bizonyult a legnehezebbnek, ugyanis nyolcadikosok ellen kellett kiállnunk. A döntőt ifj. Knézy Jenő szakkommentátor tudósította a helyszínen. A kétszer 20 perces játékidő után döntetlen volt az állás, így kétszer két perc hosszabbítás következett. Nagy izgalmak után egy ponttal megnyertük az Első Nemzeti Méta Olimpiát.  Örömünket fokozta, hogy a dobogó harmadik fokát szintén a mi iskolánkból érkező csapat foglalhatta el, akik velünk együtt neveztek be a versenyre. Köszönet illeti Földi Piroska és dr. Luxné Vereb Edina testnevelőket, akik felkészítették és lelkesítették mindkét csapatot a verseny előtt és alatt egyaránt.
 Sajnos a következő olimpiáig négy évet kell várni, de lehet, hogy középiskolásokként is nekivágunk!
A győztes csapat tagjai: Bánáti Mimi, Csarankó Sára, Cserháti Dániel, Dauner Péter, Eszes Dániel, Guthy Ferenc, Jaber Daniella, Jakus Péter, Jónás Ábel, Joó Csanád, Juhász Anna Flóra, Károly Ármin, Kissimon Réka, Kovács Viktória, Lovistyék Bálint (csapatkapitány).

Almásiné Nemeshegyi Gyopár
a 6.a osztályfőnöke

 Eredményhirdetés
 A győztes csapatkapitány
 A jutalmak
 Viki
 A lelkes szülői tábor
 Szülői tanácsok a döntő előtt
 Mimi
 A pálya és az első ellenfél

 Fotók: Bánáti Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése